Rozmowa przy ginie – czyli kilka słów o Herbariusie!

Ovii: Powiedz nam skąd się wziął pomysł na wytwarzanie kraftowych alkoholi?

Maciej Podhajny: Tworzeniem alkoholi zajmuję się hobbystycznie od kilkunastu lat. Zaczęło się standardowo- od nalewek. Moje alkohole tak smakowały całej rodzinie i znajomym, że gdy tylko przepisy pozwoliły na kontraktową produkcję alkoholu bez wahania w to wszedłem.

O: Dlaczego wybór padł na gin?

MP: Sam jestem wielkim fanem ginu. Ten typ alkoholu daje praktycznie nieograniczone możliwości stosowania składników i ich kombinacji. Daje to ogromne możliwości kreowania nowych smaków i aromatów

O: Gdzie zdobywałeś wiedzę i doświadczenie w produkcji ginu?

MP: Historia rozpoczęła się już kilka lat temu… Pomysł na stworzenie Polskiego ginu rzemieślniczego powstał podczas wielokrotnych podróży do Wielkiej Brytanii. Jako miłośnik ginu, byłem pod wielkim wrażeniem szerokiej oferty ginów! Ogromna ilość smaków oraz rodzajów tego alkoholu dostępnych w UK wręcz szokowała! Nie było porównania do polskiego rynku, gdzie dostępny był tylko jeden gin produkowany przez koncern alkoholowy. Studiując wnikliwie setki etykiet ginów w różnych sklepach, dotarło do mnie jakie możliwości tworzenia smaków i aromatów daje ten typ alkoholu.

Odwiedziłem wtedy również kilka destylarni ginu tak aby poznać od zaplecza cały proces produkcji. Od pomysłu do finalnej realizacji upłynęło kilka lat. Dopracowanie każdej z receptur wymagało od kilkunastu do kilkudziesięciu prób! Przy wyborze tej ostatecznej pomagali mi najbliżsi oraz znajomi i przyjaciele z branży alkoholowej. Do samego końca miałem wątpliwości czy to właśnie to…Dużą inspiracją co do składników użytych w moich ginach oraz receptury były podróże do Azji, a szczególnie do Indii, gdzie miałem okazję zwiedzić plantacje roślin użytych w finalnych recepturach.

O: Kiedy powstał Herbarius?

MP: Marka Herbarius powstała w 2020 roku, od początku skupiłem się na produkcji ginu, mając jednak z tyłu głowy pomysły na nowe alkohole.

O: Dlaczego właśnie OVII stało się miejscem, w którym wytwarzasz gin?

MP: W 2020 roku destylarnie rzemieślnicze w Polsce można było policzyć na palcach jednej ręki. Byłem jednym z pierwszych producentów kontraktowych w OVII. Od początku bardzo dobrze się nam razem pracowało, a destylarnia spełniała moje założenia technologiczne.

O: Który z Twoich produktów uważasz za najbardziej udany?

MP: Mam sentyment do każdego z ginów rodziny Herbarius. Jeśli miałbym wybierać wybrałbym Herbarius Navy Strength Jamaican Rum Barrel Aged oraz Herbarius Sherry Pedro Ximenez Barrel Aged

O: Jakie plany na przyszłość? Jak na markę Herbarius wpłynęło połączenie z OVII?

MP: Ponieważ Herbarius od początku był produkowany w OVII połączenie było naturalną koleją rzeczy. Nasze doświadczenie i pomysły zaowocują już niedługo kilkoma premierami 🙂

O: Czekamy zatem na efekty! Dzięki!

 

   

0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty:(Wróć do sklepu