London Spirits Competition 2020

W dniach 7-8 lipca Londyn był gospodarzem trzeciego corocznego London Spirits Competition- wiodącego międzynarodowego konkursu tego typu na świecie, w którym ocenia się alkohole nie tylko pod względem smaku i jakości, ale także opakowania i wartości. Celem było, aby eksperci oceniali alkohole tak, jak oceniają je konsumenci, w nadziei na odkrycie nowych i innowacyjnych alkoholi, które są warte uwagi zarówno ze strony kupców, jak i konsumentów.

Alkohole były oceniane na podstawie trzech głównych kryteriów – jakości, wartości i opakowania – a następnie oceniane w 100-punktowej skali. Alkohole, które zdobyły ponad 90 punktów, otrzymały złote medale, a spirytualia, które uzyskały od 76 do 89 punktów, otrzymały medale srebrne. Głównym powodem zastosowania trzech kryteriów, a nie tylko jednego, było skupienie się na ogólnej pijalności każdego alkoholu.

Drake Distillery wystawiło do konkursu 2 swoje produkty. Były to Okowita z Kukurydzy i Destylat z Czarnej Porzeczki. Obydwa one zdobyły srebrne medale w kategorii destylatów owocowych. Jury doceniło nasze produkty przyznając im odpowiednio 81 i 76 punktów w 100 stopniowej skali.

Warsaw Spirits Competition 2020

W trzeciej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition jury przyznało aż 179 medali dla alkoholi z 25 krajów. Liczba zgłoszeń i producentów były rekordowe, a poziom nadesłanych próbek był bardzo wysoki. Duże marki starły się z wyrobami kraftowymi, których w konkursie było wyjątkowo dużo.

W związku z epidemią COVID-19 jury procedowało internetowo w składzie: Łukasz Czajka, Łukasz Gołębiewski i Adam Kucharuk. Wszystkie alkohole były oceniane w ciemno, na podstawie oznakowanych próbek, przypisanych do jednej z 34 kategorii. Oceny nadesłanych próbek zajęły prawie półtora miesiąca prac jury. Jurorzy nie znali wzajemnych ocen aż do dnia ogłoszenia wyników konkursu, każdy oceniał samodzielnie.

Drake Distillery wystawiło do konkursu 4 produkty z czego 2 zostały zwycięzcami kategorii, a 2 otrzymały złote medale:
cOVIIdówka – Double Gold – 87 punktów – zwycięzca kategorii Wódki Owocowe
„Przyjemny i intensywny aromat jabłek, drożdży, gruszek, mięty, przypraw. Smak jabłkowo-gruszkowy, owocowy, zielone jabłuszko oraz odczucie chłodzącej mięty. Wyraźnie gruszkowy, słodki finisz, ale jest też nuta morwy, a i zielonego ogórka.”
OVII Okowita z Aronii – Double Gold – 91,5 punktów – zwycięzca kategorii Okowity i destylaty owocowe niestarzone
„Aromat słodki, ale też dymny, nieco warzywny, jak wędzone śliwki, wędzone skórki jabłek, nutka chmielowa, czarna porzeczka, chrzan, ale też czuć dobrze aronię. W smaku sporo owoców, ziół i krochmal, jest cierpkość owocu, ale dla równowagi słodycz, która kojarzy się z marchewką. Mieszanina słodyczy i kwasowości owoców w długim, wyrazistym finiszu.”
OVII Okowita z Kukurydzy – Gold Medal – 88,5 punktów
„Aromaty agrestu, czarnej porzeczki, śliwki, aronii, tarniny, maliny, lukrecji oraz ziarniste, słodkie, typowe dla kukurydzy. Smak lekki, cierpki, aronii i agrestu oraz kwiatów. Lekki, delikatnie cierpki owocowy finisz.”
OVII Wódka z Jabłek – Gold Medal – 83,8 punkty
„Zapach drożdży, pestek, jabłek i jabłek pieczonych, ale też czerwone porzeczki i czerwone owoce jagodowe (maliny, truskawki), gruszka. Smak przyjemnie jabłkowy, morelowy i gruszkowy, choć z nutą drożdżową. W finiszu jabłka, ale dużo drożdży, nuta orzechowa, wytrawna.”

Warsaw Spirits Competition 2019

25 października szacowne grono jurorów po raz drugi wybrało najlepsze alkohole mocne dostępne na polskim rynku – laureatów Warsaw Spirits Competition. Przepiękne wnętrza restauracji Baczewskich były świadkami wręczenia nagród w aż 23 kategoriach, co pokazuje jak niezmiernie różnorodny jest świat alkoholi, który większości z nas jeszcze do niedawna wydawał się zamykać w pojęciach wódka, whisky, gin, a co bardziej świadomym ewentualnie jeszcze koniak i brandy.

Drake Distillery startowało w kategoriach okowit i destylatów owocowych i warzywnych niestarzonych gdzie nasza, produkowana w kooperacji z Wolf&Oak Distillery Pomarańczówka została zwycięzcą kategorii zdobywając podwójny złoty medal, a w sumie zgarnęliśmy 8 (OSIEM!) złotych medali za:

OVII Okowita z Jabłek
Komentarz jury: „Aromat lekki, owocowy, nuty wiśni, porzeczki, śliwki, jabłka, gruszka. Lekko przypalone. Smak cierpki i pestkowy, liście, migdały, jabłka. Przyjemnie kwaśne jabłko w finiszu.”

OVII Okowita z Wytłoków Winogron
Komentarz jury: „Nuty kwiatowe, różane, porzeczkowe, zielona łodyżka, mniszek lekarski. W smaku morela, czereśnia, wiśnia. Morelowo-różany finisz. Bardzo delikatne, kwiatowe.”

OVII Okowita z Śliwek
Komentarz jury: „W aromacie kwiaty i morele, śliwka, rześkość, nuta warzywna. Delikatne i przyjemne. Smak też bardzo delikatny, pudrowy, olejek różany. Lekki, winogronowy finisz, z nutą brzoskwini, gruszki.”

OVII Destylat z czarnej porzeczki
Komentarz jury: „Aromat lekko piwniczny, poza tym dużo czarnej porzeczki, jabłko. Porzeczka wyraźnie w ustach, lekko drożdże. Także finisz drożdżowo-porzeczkowy.”

OVII Destylat z aronii
Komentarz jury: „W aromacie ziemistość, aronia, chrzan, liście porzeczki, tarnina. W ustach kiszonki z koprem, cierpkość, tarnina, zielone kwaśne jabłko. Finisz owocowo-korzenno-dymny.”

OVII Okowita z kukurydzy
Komentarz jury: „Lekki, przyjemny aromat wędzonego siana. Bardzo delikatne w ustach – marchew, razowo-słodowe, graham. Lekki, przyjemny warzywny finisz.”

OVII Destylat z truskawki
Komentarz jury: „Aromat tłusty, oliwkowy, truskawka i malina, marynowane cytryny, pikantne. Smak gorzki, albedo, pestki, gorzkie jabłka. Finisz mdły, kwiatowy, różany, pigwowy.”

Jakby tego było mało to w ramach podsumowania roku na rynku alkoholi w Polsce zdobyliśmy złoty medal w kategorii Debiut Roku za OVII Destylat z truskawki oraz  jako destylarnia.

Debiuty 2019 roku

OVII – Destylat z truskawki 2019 47%
Destylarnia

Zobacz więcej na Spirits.com.pl